Používáme soubory cookies k pravidelnému zlepšování výkonu a použitelnosti webu. Kliknutím na tlačítko „Souhlasím“ souhlasíte s využívaním všech cookies.Zobrazit více

Zajištění úspor díky sloučení datových zdrojů

Covid. Válka na Ukrajině. Zdražování. Ve výrobě dlouhodobě chybí materiál i lidé. Teď navíc stoupají ceny energií, pohonných hmot, vše se skokově zdražuje. Není divu, že majitelé malých a středních firem mají těžké spaní. Další investice mohou být nedosažitelnou metou. Pokud ale chtějí přežít, přehodnocení aktuálního systému fungování jejich firem a investování do pokročilých řešení, je nevyhnutelné.

Velké výrobní společnosti dávno pochopily, že investice do pokročilých digitálních nástrojů jsou cestou k upevnění pozice na trhu. Majitelé menších podniků si návratností takových investic nebyli jistí a vyčkávali.

Digitalizace výroby nemusí znamenat zásadní nákladnou a takřka nedostupnou cestu. Právě naopak. Stačí chytře využívat zdroje, informace a data, která už firmy mají a dosud s nimi nepracovali. 

Každá výrobní firma má digitální technologie. Jen si to možná docela neuvědomuje. Za digitalizací lidé mimo obor hledají různé roboty, samoobslužné stroje, velké technologické firmy. Přitom digitalizace spočívá i v maličkostech jako je kamerový systém, automatické otevírání a zavírání dveří, měřící čidla na topení, CO2, klimatizace, osvětlení i například elektrické ovládání žaluzií. Resp. využití informací o jejich výkonech, spotřebě, nákladech.

Samozřejmě nesmíme vynechat systémy pro sběr manažerských dat – od CRM, přes účetní softwary až po excelovské tabulky.

Digitalizace bez propojení

Digitalizace je velmi skloňovaným pojmem už několik let. Na trhu existuje mnoho konzultantů a firem, které s digitalizací pomáhají. Ministerstvo průmyslu a obchodu dokonce nabízí různé formy podpory skrze granty a dotace.

Nejčastěji se digitalizují účetní doklady. Řeší se chytré sklady, využití technologií jako digitální dvojčata, roboti. Investuje se do ERP systémů, do robustních řešení na sběr dat. Firmy disponují obrovským množstvím dat v různých systémech. Dat, se kterými buďto nepracují, nebo pracují každé oddělení zvlášť anebo jednou za kvartál.

Existuje jen hrstka firem, které opravdu monitorují provoz a maximálně vytěžují generovaná data.

Jeden příklad za všechny

Vezměte například běžnou firmu, která má denně záznamy z kamerového systému na vrátnici. Evidují čas příjezdu vozidla, jeho SPZ a informace o objednávce. Další zastávkou je sklad. V rámci přejímky materiálu skladník znovu ručně zapisuje, co přijelo za vozidlo, jakou mělo SPZ, informace z dodacích listů a další.

Přitom by stačilo, kdyby skladový systém uměl zpracovat informace z kamerových záznamů. Jejich datové propojení ušetří skladníkovi čas, a sníží se i případná chybovost při evidenci záznamu. Navíc můžete vyhodnocovat jednotlivé vykládky z pohledu časové náročnosti.

Takto můžeme vzít a popsat každou část firmy. Každý firemní proces. A to jsme ještě nezmínili množství dat, která jsou volně dostupná a mohou také ovlivnit rozhodování firem a jejich plánování. 

Sloučení dat – přehled, úspory, přežití

Firmy se nemusí zbavovat technologií a softwarů, které mají. Nemusí si pořizovat nové a chytřejší řešení. Stačí data shromáždit, správně poskládat a hledat v nich příležitosti pro úspory

Srozumitelný pohled na data přináší manažerům lepší rozhodovací možnosti a efektivnější hledání příležitostí pro zlepšení interních procesů i produktů.

WorkSys jako most mezi systémy

Ajka-Solution je partnerem WorkSys, softwarového řešení pro sběr dat nejen v oblasti průmyslu.

Nejčastěji se firmy zaměřují na řízení a monitoring energií (osvětlení, stlačený vzduch apod.), propojení s MES a ERP.

Digitalizace stojí na jednoduchosti a efektivitě.

Řešení WorkSys rychle a efektivně integruje všechny současné i budoucí datové zdroje. Jejich propojením a datovou centralizací pokryje firemní procesy a zvýší přehled nad ekonomikou firmy.

Pomůžeme firmám najít místa, kde vznikají zbytečné prostoje, nadbytečné náklady, zkrátka a jednoduše kudy jim utíkají peníze a kde mohou ušetřit.