Používáme soubory cookies k pravidelnému zlepšování výkonu a použitelnosti webu. Kliknutím na tlačítko „Souhlasím“ souhlasíte s využívaním všech cookies.Zobrazit více

Dejte informacím strukturu

Představte si, že se rozhodujete na základě nekompletních dat. Nebo dokonce bez dat. Ano, zní to jako zadání pro autora sci-fi. Data na nás ve skutečnosti působí ze všech stran. Informací a výstupů máme dokonce více, než bychom chtěli, jsme jimi zavaleni. Z datového chaosu potřebujeme získat jen to důležité. Bez správných dat firma nefunguje na plný výkon, nejede efektivně. Rozhodnutí založená na překroucených datech mohou vést do červených čísel. Kdyby byly vstupní informace kvalitnější, mohla by firma vydělat více peněz nebo uspořit. Data jsou cennou komoditou a hnacím motorem celé průmyslové výroby.

Potřebujete další informace

Data máte v excelech, v různých databázích, na papírech. Přesto se vás drží pocit, že vám něco chybí. Izolované výstupy mnohdy postrádají souvislosti, které jsou důležité pro manažerská rozhodnutí. 

Z řady nevybočujete, pokud máte podniková data v excelech a kolují firmou jako příloha e-mailu. Bohužel. Patříte k více než třem čtvrtinám firem, které takto řídí svá data. Správa těchto souborů je spojena s manuální činností člověka nebo lidí, kteří na plný úvazek čistí data, ručně odstraňují duplicity, upravují formáty. 

Naštěstí máte ve firmě experty na Excel. Vsadíme se, že ve financích a na obchodě. Podpora obchodu, pravá ruka obchodníků, má komunikovat se zákazníkem, ladit detaily smluv, zadávat informace do systému. Asistent obchodu mohl pomoci vydělat peníze. Místo toho ladí Excel. Šéf výrobní haly nemá trávit 20 % času studováním, tříděním a analýzou energetické náročnosti jednotlivých linek. Spočítejte si, kolik vás tato neefektivita stojí.

Nový kolega Lojza

Nechejte zaměstnance dělat to, co skutečně umí a k čemu byli přijati. Vytvořte místo toho fiktivní místo. Přijměte na něj nového pracovníka. Říkejme mu třeba Lojza.  

Lojzova každodenní náplň je: 

  • analýza vybraných procesů, 
  • sběr a uložení dat, 
  • analýza, zpracování a sdílení dat, 
  • vyhodnocení a zlepšování procesů. 

Tento Lojza jde ještě dál. Data, která už má pod palcem, posílá do koncových zařízení. Klient nebo zaměstnanec si místo čtení papírových návodů zobrazí informaci přímo v digitální podobě. Výstup může jít na mobil, tablet, do chytrých brýlí Vuzix. Rovnou vytváří QR kód a osadí jím výrobek. 

Je asi jasné, že Lojza není člověk. Kdyby byl, nejspíš by pod tíhou požadavků bojoval s vyhořením. Lojza je softwarové řešení. První den po naběhnutí do práce začne mapovat procesy a vytvářet workflow. Do něj si přiřadíte textovou, obrázkovou a video dokumentaci, šablony. Propojíte ho s dalšími informačními systémy. 

Zmapováním procesu výroby poskytnete údaje pro procesy obchodní, legislativní, fakturační, logistické. Protože proces nikdy nestojí sám a vždy jeden navazuje na jiný. Ani jako firma nejste samostatná jednotka uprostřed vesmíru a spolupracujete s dalšími firmami. I tady Lojza předá dále všechno potřebné. 

Jak vypadají výstupy

Výstupy nejsou jen reportem pro report. Obdržíte informace, které chcete. V souvislostech, které jsou pro váš business zásadní. Stačí si o ně říct. Výstupem Lojzy jsou strukturovaná data. Lojza se napojí na vaše stávající informační systémy díky otevřenému API. To platí pro CRM, ERP, ale i Excel. Umí zpracovat nasbíraná data pro reporting v Power BI.

Lojza je moderní a intuitivní. Průvodce zobrazíte na různých zařízeních s nativní aplikací Android (mobily, tablety), v online verzi na všech zařízeních s Androidem, iOS, Windows, MacOS, či Linuxem až po chytré brýle Vuzix. Export si připravíte do HTML i PDF. 

Lojza se orientuje napříč obory. Ve výrobních firmách je jako doma. Neztratí se v obchodním řetězci, velkých realitkách, facility managementu, logistických společnostech, ani s revizními techniky servisních firem.  

Ajka-Solution je partnerem Lojzy, softwarového řešení pro sběr dat. Je váš člověk, ať už jste malá firma, společnost působící v různých lokalitách, s výrobními závody napříč světem